Svetloba in življenje

Interier odseva jasen dan kot tudi prihajajoči dež. Interier spreminja svojo podobo tudi skozi letne čase, saj se glede na letne čase spreminja lega sonca kot tudi barva njegove svetlobe.

Dnevna svetloba se spreminja skozi dan. Z jutrom se zbuja dan, ki nam počasi prinaša svetlobo v interier. Z večerom dan ugaša in z njim naravno svetlobo zamenja umetna. Svetloba se spreminja tudi zaradi spreminjajočega se vremena. Interier odseva jasen dan kot tudi prihajajoči dež. Interier spreminja svojo podobo tudi skozi letne čase, saj se glede na letne čase spreminja lega sonca kot tudi barva njegove svetlobe.

Zakaj je odražanje vseh teh sprememb skozi prostor bivanja tako pomembno?  Pomembno je, da mi sami skozi interier zaznamo spremembe zunanjega sveta in se na njih tudi prilagajamo. Večina teh zaznav se dogaja na nezavednem nivoju, vendar so ključnega pomena za naše bivanje.

Pogled navzven je ravno tako eden izmed pomembnejših dejavnikov. Zagotavlja nam stik z zunanjim okoljem in nam omogoča pridobivanje informacij o zunanjem okolju. Drugi nivo, mogoče manj zaveden, je psihološki vpliv pogleda navzven. Raziskave so pokazale, da pacienti v bolnišnici okrevajo hitreje, v kolikor imajo razgled navzven, kot v primeru, če takšnega razgleda nimajo.

Dnevna svetloba se že dolgo povezuje z zdravjem. Rimski arhitekt Vitruvij je zapisal sledeče: “Arhitekt mora izbrati zdrav prostor za stavbo, kot mora tudi skrbno in harmonično snovati stavbo, saj bo takšna stavba blagodejno vplivala na zdravje svojih stanovalcev.” Vitruvij je že v 1. st. pr. n. št. analiziral kvalitativen in kvantitativen vpliv dnevne svetlobe in hkrati je predlagal natančna pravila za oceno ali je prostor primerno osvetljen z dnevno svetlobo.

Vpliv svetlobe na človekovo počutje in kakovost bivanja

Svetloba na naše vedenje in bivanje vpliva bolj, kot se morda zavedamo. Impulzi iz življenjskega okolja se že tisočletja nalagajo v obliki nezavednega vzorca vedenja, ki mu pravimo bioritem. Naravna svetloba je eden od bistvenih dejavnikov, ki vplivajo nanj. Zjutraj je svetloba drugačna kot opoldne ali zvečer, v New Yorku je drugačna kot v Barceloni ali Parizu, vse to pa vpliva na fiziološke procese v telesu in na našo duševnost. Če vstopimo v napol temačen prostor, nas to lahko spravi v slabo voljo. Če pa pridemo v dobro osvetljen prostor, se nam počutje lahko izboljša. Načeloma je topla bela svetloba za bivanje najprijetnejša, ker nam daje občutek udobja, zavetja, varnosti, prijaznosti in celo ljubezni.

Sončna svetloba ustvarja prijeten ambient. Stanovanja z veliko naravne svetlobe in dobrim razgledom imajo večjo vrednost. Naravna svetloba nam predstavlja razkošje !

Zaupajte nam vaše želje!