November 28, 2017 Andrej Pulko

24. novembra, ko so v Mariboru prižgali praznične luči, smo kot simpatizerji Društva Jasa, sodelovali na predstavitvi izjemne knjige Slovenija ima srce. V Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor so na prav poseben, lahko rečemo na žlahten način, podajali svoje mnenje: pisatelj Tone Partljič, prof. Dr. Erih Tetičkovič, mag. Aco Prosnik, in predsednica društva, filozofinja mag. Mateja Jamnik. Dogodek so olepšale učenke Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ki so s svojo glasbo pričarale čarobnost tega dogodka.

Slovenija ima srce je posebna knjiga, v kateri sodeluje 200 avtorjev, 100 otrok in 100 odraslih, nastala pa je na osnovi tri leta potekajoče akcije Slovenija ima srce, v kateri je humanitarno društvo Jasa na številnih vrtcih in šolah spodbujalo otroke k razmišljanju in ustvarjanju izdelkov, z mislijo, da delamo dobro – v dobrobit naše Zemlje, sočloveka, živali.

Iz približno 7000 otroških stvaritev so izbrali 100 risbic in pisnih izdelkov, ki nam s svojo otroško dušo predstavljajo, kaj je prav in kaj se ne sme.

V drugem delu knjige so predstavljeni izseki iz raznih časopisov in revij, ki predstavljajo razna dobra dejanja in nas s tem opozarjajo, da je to vendarle osnova našega bivanja s sočlovekom in drugimi bitji, ki nas obkrožajo.

V nadaljevanju nam številni odrasli avtorji, literati, humanistično naravnani avtorji (Neža Maurer, Milan Dekleva, Tone Partljič, Miha Mazzini, prof. Dr. Marjan Šimenc), in drugi nepodpisani z dobro mislijo in lepo besedo osvetlijo naše poslanstvo na tem svetu – »Dobro je početi dobro!« 

 

Milan Dekleva, pesnik, prozaist in esejist, je o knjigi zapisal:

»Knjiga, ki jo odpirate, se bo dotaknila vašega srca. Pomagala vam bo razumeti, da so otroci odrešujoča svetloba našega sveta. Ne gre drugače, kot da prisluhnemo njihovi drugačnosti. Otroci, najbolj ranljiv in krhek člen človeške zavesti in kulture, so pretopljeni s kozmično enovitostjo, iz katere izvirata igra življenja in igra z življenjem. Če hočemo razumeti, da etični imperativ, odgovornost do vsega, kar je, ni nekaj priučenega, ampak dihanje in srčni ritem univerzuma, moramo poslušati otroke. Kar otroke naučimo, smo se naučili od otrok. Modrost staranja je v spoštovanju in varovanju slehernega otroka, ki se, preden stopi na tvegano pot samouresničitve, rodi v čisti čudež biti tu – biti možnost vsega in za vse

Zaupajte nam vaše želje!