V stiku z naravo

Stik z naravo v vsakem trenutku bivanja

Slovenija je resnično lepa dežela. Le petnajst minut iz središča prestolnice vam omogoča bivanje v mirni in zeleni okolici, kjer ni ne duha ne sluha o mestnem vrvežu. Ta bivanjski privilegij uživata tudi zadovoljna lastnika nove Kagerjeve hiše, ki sta si želela ustvariti dom v hiši, ki bo temeljila na svetlih prostorih, premišljenih gradbenih detajlih in se zlila z okolico, da le-ta postane njen nevidni del. Svetloba in odprtost ju sedaj spremljata na vsakem koraku, doma sta v naravi in narava je doma v njunem domu.

KAGER_VITA NOVA Edition_Vodice_02

Odločila sta se za izvedbo Vita Nova Edition, ki pooseblja eleganco in predstavlja presežke v sistemu leseno-steklene gradnje. Zaradi zasteklitve celotnega pročelja in fasad, je ustvarjena za predmestje, kjer lahko na dovolj velikem zemljišču zaživi v polni lepoti.  Umirjene nevtralne in pokrivne barve poudarjajo njeno eleganco, transparente steklene površine pa jo spajajo z okolico. Hišo iz osnovne leseno – steklene konstrukcije in difuzijsko odprtih materialov dopolnjuje vgradnja lesenega stavbnega pohištva iz lepljenega smrekovega lesa s troslojno zasteklitvijo, kar hišo s svojim videzom in energetsko varčnostjo še obogati. 

"Svetloba in odprtost ju sedaj spremljata na vsakem koraku, doma sta v naravi in narava je doma v njunem domu. "

Na večje udobje in toplotno stabilnost vplivajo tudi vgrajene zunanje žaluzije, ki omogočajo delno zatemnitev prostorov in zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki, s spreminjanjem naklona lamel pa lahko uravnavajo količino vpada svetlobe. Zaradi možnosti pregrevanja hiše skozi strešno konstrukcijo v vročih poletnih mesecih, smo vanjo vgradili izolacijske materiale iz lesnih vlaken, ki nudijo največjo možno zaščito pred pregrevanjem hiše.

Odprtost, lahkotnost bivanja, svoboda

Središčni prostor predstavlja komunikacijo tako med stanovalci kot tudi med prostori v hiši. Centralni prostor povezuje ostale dele hiše v horizontalni in vertikalni smeri. V horizontalni smeri jih povezuje z združevanjem prostorov v skupno skladno celoto, v vertikalni smeri pa jih združuje z odprtim stopniščem in z galerijo. Z združevanjem prostorov v en sam odprt prostor je nastal velik volumen, ki vzbuja prijeten in kakovosten občutek bivanja, svetloba pa dobi prosto pot skozi ves dan. Bivanje v svetlem in zračnem prostoru brez ovir in omejitev je tako prijetno in svobodno, daje nam občutek miru in svobode, ki ga ob hitrem tempu življenja vsak dan pogrešamo. Prefinjen občutek za lepoto in kakovost bivanja sta lastnika ustvarila s sodelovanjem s strokovnjaki za notranjo opremo. V Interrierju Showroom sta izbrala kuhinjo in keramiko, za lučni design so poskrbeli v KSL Studio, v Mizarstvu Jezeršek pa so izdelali impozantne masivne stopnice iz orehovega lesa v kombinaciji s stekleno ograjo.us leo.

Steklene hiše predstavljajo velik energetski potencial Steklene hiše predstavljajo velik energetski potencial, vendar je treba ob tem upoštevati določene zakonitosti. Prosojen ovoj omogoča dotok brezplačne sončne energije, večja izolativnost in prepustnost sončnega sevanja pa bo temu dejavniku še povečala pomen. Problem bi lahko predstavljalo le segrevanje zaradi sočne svetlobe in pregrevanje hiše, vendar lahko to težavo odpravimo z doslednim senčenjem z zunanjimi senčili. V kolikor ogrevamo hišo s toplotno črpalko zrak-voda, je treba upoštevati padec grelnega števila zaradi padca zunanje temperature. Padec grelnega števila toplotne črpalke in s tem porast potrebe po primarni energiji lahko nadomestimo z zamenjavo tipa toplotne črpalke (zemlja-voda ali voda-voda), s čimer zmanjšamo primanjkljaj v energijsko najbolj potratnih mesecih. Pri razvoju steklenih hiš smo pozorni, da ne iščemo le odličnih rezultatov energijskih kazalnikov, ampak da imamo pred očmi zlasti naročnika, ki si gradi svoj dom. Trajnostni princip, ki ga pri načrtovanju in izvajanju hiš v celovito povzemamo, je pri tem eden najbolj pomembnih dejavnikov. Hišo je namreč potrebno preučiti v celotnem življenjskem ciklu, upoštevati življenjsko dobo vgrajenih komponent, potrebe stanovalcev v različnih življenjskih obdobjih, stroške bivanja in seveda psihološko funkcijo objekta. Stik z naravo Vita Nova je neločljivo povezana z naravo. Neločljivo, saj je njena osnovna in hkrati primarna gradbena konstrukcija narejena iz lesa. Les, ki je vgrajen v Vita Novo, je najvišje kvalitete. Stik z naravo pa nam ne dajejo le naravni materiali, ki nas obdajajo, ampak tudi transparentne steklene površine, ki omogočajo da okolico doživljamo ob vsaki uri dneva, ob vsakem letnem času in ob vsakem vremenu. Skozi velike steklene površine uzremo prve sončne žarke, ki prebujajo nov dan. Iz zavetja dnevne sobe opazujemo poslednje žarke mrzlega jesenskega večera. S knjigo v roki, zazrti v daljavo, prisluškujemo kapljam dežja, ki napovedujejo nevihto v daljavi. Ob plamenih ognja iz kamina, opazujemo prihod zimskih dni, ki so jih napovedale prve snežinke. Življenje v Vita Novi ne pomeni le nadstandardnega bivalnega ugodja, živeti v Vita Novi pomeni doživeti naše okolje. Zadovoljna lastnika sta nam tako zaupala njune bivanjske izkušnje: »Vsak dan, ko prideva domov, je, kot bi prišla na dopust. Hiša je odprta in diha. Udobje hiše in okolice pomirja in sprošča.«

OSTALI REFERENČNI PROJEKTI DRUŽINE VITA NOVA EDITION

OSTALI REFERENČNI PROJEKTI DRUŽINE VITA NOVA CLASSIC

Zaupajte nam vaše želje!