VITA NOVA v Slovenskih goricah

Včeraj zvečer sem samo sedel v dnevni sobi in užival, ko sem opazoval dež in naravo ob svojem domu.

Nove dimenzije bivanja

S to edinstveno VITA NOVO vam predstavljamo še eno dimenzijo našega ustvarjanja – kako povezati leseno – stekleno konstrukcijo z izgradnjo hiše na podeželju in ohraniti njeno arhitekturno dediščino. Ta lepotica stoji v Slovenskih goricah, nedaleč stran od mesta Ptuj, in nudi prekrasne poglede na gričevnat svet okoli nje.

Na mestu današnje VITA NOVE je že v pred leti stala kmečka hiša, ob njej pa gospodarsko poslopje s hlevom. Ko so današnji lastniki spoznali to lokacijo, so takoj uvideli, da jim ponuja nekaj, česar jim Maribor ali Ptuj ne moreta dati. Podeželsko življenje na gričevnatem svetu jim ponuja pašnike za živali, ki so si jih tako dolgo želeli. Ob enem pa mirno življenje, umaknjeno od mestnega vrveža in običajnih službenih obveznosti. Poleg tega pa nešteta sončna jutra in dneve, ko se ob Dravskem in Ptujskem polju utapljamo v megli.

Ko smo razvijali idejno zasnovo za VITA NOVO v Slovenskih goricah, smo morali upoštevati, da bo le-ta skladno dopolnjevala gospodarsko poslopje na parceli ter zlasti upoštevala arhitekturno dediščino podeželske družinske hiše tega kraja. Klasičen podolgovat tloris in dvokapno streho s strmim naklonom smo dopolnili z vcepljeno streho istega tipa in naklona, ki nadkriva del hiše in nadstrešnico za avtomobile. Opečno rdeča barva strešnikov je usklajena s strehami ostalih objektov na parceli in hiš tega kraja.
"Včeraj zvečer sem samo sedel v dnevni sobi in užival, ko sem opazoval dež in naravo ob svojem domu."

Transparentne steklene površine na čelih hiše so v višini mansardnega dela senčene s trapeznimi letvami iz impregniranega smrekovega lesa, s katerim pa so prav tako izvedene stene nadstrešnice za avtomobile.

Hišo iz osnovne lesene konstrukcije in difuzijsko odprtih materialov dopolnjuje vgradnja lesenega stavbnega pohištva iz lepljenega smrekovega lesa, s troslojno zasteklitvijo, kar hišo s svojim videzom in energetsko varčnostjo še obogati. Na večje udobje in toplotno stabilnost vplivajo še vgrajene zunanje žaluzije, ki omogočajo delno zatemnitev prostorov in zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki, s spreminjanjem naklona lamel pa lahko uravnavamo še količino vpada svetlobe. Zaradi možnosti pregrevanja hiše skozi strešno konstrukcijo v vročih poletnih mesecih, smo vanjo vgradili izolacijske materiale iz lesnih vlaken, ki nudijo največjo možno zaščito pred pregrevanjem objekta.

OSTALI REFERENČNI PROJEKTI DRUŽINE VITA NOVA CLASSIC

Zaupajte nam vaše želje!