Hiša na BIZELJSKEM

Kjer je srce doma

Neverjetno, kakšne kotičke lepote ima Slovenija. Tako je majhna, a premore takšne zaklade navdiha in miru…

V začetku oktobra sva se sredi delovnega tedna s sodelavcem peljala na Bizeljsko, da ujameva barve jeseni v tej slikoviti pokrajini in pripraviva foto reportažo hiše KAGER. Ko sva se pripravljala na pot, je bilo sprva kar malce nenavadno, da se tokrat ne peljeva po avtocesti, ampak naju pot ves čas vodi po regionalni cesti iz enega na drug konec Štajerske, po vzhodni meji med Slovenijo in Hrvaško. V tem sončnem dnevu je bila že pot  prijetna, saj nas je za razliko od naglice in izjemnega prometa na avtocesti, pot razvajala s slikovito pokrajino, urejenimi vrtovi, šolami in drugimi stavbami, ki krasijo te kraje.

KAGER_Hisa na Bizeljskem_05
Vedela sva, da je hiša lepo umeščena v kraj in da je naročnik že od vsega začetka natančno vedel, kaj želi, predvsem pa spoštovati arhitekturno dediščino tega kraja in svojih prednikov. Ko sva prišla na cilj, sva bila več kot navdušena. Prijetno sonce, nebo brez oblačka in izjemne barve vsenaokrog so le pripomogli, da sva si vzela trenutek, se usedla na klopco in samo zajela ta trenutek. Izjemno. To je navdih in razlog, da greš ven iz pisarne in zajameš energijo, ki ti jo lahko da samo narava.
"Na mestu današnje hiše je predtem že stala domačija naročnikovih prednikov in stara vinska klet, ki so jo ohranili in obnovili v duhu spoštovanja do materialov, lesa in kamna, ki so jih uporabili že v začetku prve gradnje leta 1890. "

Na mestu današnje hiše je predtem že stala domačija naročnikovih prednikov in stara vinska klet, ki so jo ohranili in obnovili v duhu spoštovanja do materialov, lesa in kamna, ki so jih uporabili že v začetku prve gradnje leta 1890. Danes ima hiša z vso parcelo spodnji in zgornji vhod. Spodnji se navezuje na klet in prehod v vinograd, pripada pa mu tudi velika travnata površina s sadnimi drevesi in z javorjevim drevoredom. Preko lepo obdelanih kamnitih in ozelenelih škarp ter lesene ograje parcela prehaja v zgornji nivo s parkom, kjer se bogatita dve prekrasni vrbi žalujki. Lastnik nama s ponosom in z veseljem pokaže še planinko v manjšem nasadu ob mostičku ter vse vrtnice, ki bodo zacvetele v prihodnjih letih in okrasile vso ograjo.

Zakaj se je odločil za KAGER hišo? Ker mu ponuja ročno obdelano in mogočno vidno leseno konstrukcijo ter transparentne steklene površine, ki spajajo notranje in zunanje bivanje. Odprt dnevni prostor v pritličju in sobi v mansardi tako ponujajo neomejene poglede na zeleni park in pisane vinograde. Pogled je res izjemen. Kot da ne bi bili v interierju. Spoštovanje do arhitekturne dediščine in življenja prednikov se kaže tudi v izdelavi pohištvenih elementov, kjer v veliki meri prevladuje les in njegove obdelave v rustikalno – tradicionalnem podeželskem slogu. Toplina in domačnost sta vsekakor vrednoti, ki sta vodili naročnika pri zasnovi in opremi tega doma.

Hvala za ta dan in vso gostoljubje. Srečno in Na zdravje, še prideva na rizling…

Fotografije: Andrej Pulko
Tekst: Petra Kuprivec

OSTALI REFERENČNI PROJEKTI DRUŽINE VITA NOVA CLASSIC

Zaupajte nam vaše želje!