June 6, 2014 Andrej Pulko

S to edinstveno VITA NOVO vam predstavljamo še eno dimenzijo našega ustvarjanja – kako povezati leseno – stekleno konstrukcijo z izgradnjo hiše na podeželju in ohraniti njeno arhitekturno dediščino. Ta lepotica stoji v Slovenskih goricah, nedaleč stran od mesta Ptuj, in nudi prekrasne poglede na gričevnat svet okoli nje.

Na mestu današnje VITA NOVE je že v pred leti stala kmečka hiša, ob njej pa gospodarsko poslopje s hlevom. Ko so današnji lastniki spoznali to lokacijo, so takoj uvideli, da jim ponuja nekaj, česar jim Maribor ali Ptuj ne moreta dati. Podeželsko življenje na gričevnatem svetu jim ponuja pašnike za živali, ki so si jih tako dolgo želeli. Ob enem pa mirno življenje, umaknjeno od mestnega vrveža in običajnih službenih obveznosti. Poleg tega pa nešteta sončna jutra in dneve, ko se ob Dravskem in Ptujskem polju utapljamo v megli.

Ko smo razvijali idejno zasnovo za VITA NOVO v Slovenskih goricah, smo morali upoštevati, da bo le-ta skladno dopolnjevala gospodarsko poslopje na parceli ter zlasti upoštevala arhitekturno dediščino podeželske družinske hiše tega kraja. Klasičen podolgovat tloris in dvokapno streho s strmim naklonom smo dopolnili z vcepljeno streho istega tipa in naklona, ki nadkriva del hiše in nadstrešnico za avtomobile. Opečno rdeča barva strešnikov je usklajena s strehami ostalih objektov na parceli in hiš tega kraja. Transparentne steklene površine na čelih hiše so v višini mansardnega dela senčene s trapeznimi letvami iz impregniranega smrekovega lesa, s katerim pa so prav tako izvedene stene nadstrešnice za avtomobile.

Več
Hišo iz osnovne lesene konstrukcije in difuzijsko odprtih materialov dopolnjuje vgradnja lesenega stavbnega pohištva iz lepljenega smrekovega lesa, s troslojno zasteklitvijo, kar hišo s svojim videzom in energetsko varčnostjo še obogati. Na večje udobje in toplotno stabilnost vplivajo še vgrajene zunanje žaluzije, ki omogočajo delno zatemnitev prostorov in zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki, s spreminjanjem naklona lamel pa lahko uravnavamo še količino vpada svetlobe. Zaradi možnosti pregrevanja hiše skozi strešno konstrukcijo v vročih poletnih mesecih, smo vanjo vgradili izolacijske materiale iz lesnih vlaken, ki nudijo največjo možno zaščito pred pregrevanjem objekta. Za bivanje v hiši sta lastnika želela, da jima pritličje ponuja vse, kar potrebujeta – odprt dnevni prostor, kjer se med seboj prelivajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba, nekoliko umaknjeno spalnico z garderobo in kopalnico ter servisni, tehnični, prostor. Osrčje dnevnega prostora predstavlja prelepa lončena peč, ki predstavlja slovensko tradicijo, hkrati pa omogoča ogrevanje celotne hiše v prehodnih obdobjih in ob končnicah hude zime. Svojo neprecenljivo vlogo je še zlasti dokazala v minuli zimi, ko je žled za nekaj dni onemogočil dotok elektrike v te kraje in ogrevanje s toplotno črpalko.

Čeprav mansarde sama ne potrebujeta, sta jo opremila z dvema večjima sobama za goste ali za svoje vnuke, ki nadvse radi prebijejo kakšen dan ali dva na tem lepem kraju. Vezni člen v mansardi predstavlja odprta galerija s pasom steklene strehe, ki dnevno sobo v pritličju odpira do strešine in predstavlja izjemen vir sončne svetlobe in toplote. Da v poletnih mesecih ne bi prišlo do pregrevanja hiše skozi pas steklene strehe, se le-ta zaščiti z zunanjim senčilom.

Posebna pozornost je bila namenjena bivanju na terasi z naravnim plavalnim bazenom in s pogledom na okoliški gričevnati svet. Za čiščenje vode v plavalnem ribniku poskrbi narava sama, brez dodanih umetnih kemikalij. To naredijo rastline zasajene v regeneracijskem delu bazena. Terasa je senčena s pergolo iz lepljenega smrekovega lesa, njene lege pa so zaščitene s pločevino, ki omogoča trajno zaščito pred vremenskimi vplivi. Del terase je pokrit s stekleno streho, pod katero se skriva jacuzzi. Podnice terase so izvedene iz impregniranega lesa in obkrožajo celotno hišo.

Ko smo na en hladen pomladni dan povprašali lastnika, kako je zadovoljen s svojo Vita Novo, nam je rekel: »Včeraj zvečer sem samo sedel v dnevni sobi in užival, ko sem opazoval dež in naravo ob svojem domu.«

 

 

 

, ,

Zaupajte nam vaše želje!