April 24, 2015 Andrej Pulko

Vabljeni, v soboto, 16. maja, med 09.00 in 17.00 na Ptuj na ogled proizvodnje in nato na ogled VITA NOVE v njegovo okolico!

VITA NOVA nastaja v proizvodnji bistveno dlje kot drugi objekti. Zakaj? Vidni les zahteva posebno obdelavo in nego. Ni dovolj samo natančen razrez. To je le osnova. Pred razrezom se vrši vidna kontrola lesa in prebiranje lesa. Le najboljši kosi in celo deli posameznih kosov lesa se uporabijo za viden les v VITA NOVI. Po sortiranju in izbiranju lesa se vrši razrez lesa. Po razrezu sledi ponovna kontrola dimenzij kot tudi iskanje morebitnih površinskih napak. Nato sledi krpanje lesa, brušenje. Vse te obdelave so popolnoma ročne. Sledi barvanje lesa, ki se ravno tako vrši ročno. Ročno ga vršimo, saj na ta način želimo ohraniti naravni videz lesa. Šele po vseh teh korakih sledi sestavljanje posameznih kosov v vidno leseno konstrukcijo, ki je osnova za vgradnjo stekla, oken, vrat,…

Kager_proizvodnja_VITA NOVA_25.jpg

Pomembno je mojstrstvo in znanje ter odnos vsakega posameznika. Zato delavnica. Pri nastajanju VITA NOVE ni proizvodnje. Ni serijskega in rutiniranega dela. Prav vsak del sestavljanke gre skozi roke teh mož. Vsaka izdelek je unikaten. Ne zgolj zaradi arhitekture. Unikaten je tudi zaradi vseh sledi človeških rok. Delo rok pusti neizbrisljiv pečat. Včasih v brezhibno obdelanem lesu, včasih pa tudi v drobnih “napakah”, ki zgolj kažejo na prisotnost in glavno vlogo človeka. Saj ne, da stroji niso prisotni. Prisotni so, vendar le v segmentu, kjer delo opravijo hitreje in učinkoviteje kot človek. To je delo razreza velikih kosov lesa. To delo prepustimo strojem. S tem nam ostane več časa za področja, kjer stroji zatajijo oziroma se ne morejo kosati z občutkom človeške roke.

S tokratno VITA NOVO vam predstavljamo še eno dimenzijo našega ustvarjanja – kako povezati leseno -stekleno konstrukcijo z izgradnjo hiše na podeželju ter ohraniti njeno arhitekturno dediščino. Lepotica stoji v Slovenskih goricah, nedaleč stran od mesta Ptuj, in nudi prekrasne poglede na gričevnat svet okoli nje.

Ko smo razvijali idejno zasnovo za VITA NOVO v Slovenskih goricah, smo morali upoštevati, da bo le-ta skladno dopolnjevala gospodarsko poslopje na parceli ter zlasti upoštevala arhitekturno dediščino podeželske družinske hiše tega kraja. Klasičen podolgovat tloris in dvokapno streho s strmim naklonom smo dopolnili z vcepljeno streho istega tipa in naklona, ki nadkriva del hiše in nadstrešnico za avtomobile. Opečno rdeča barva strešnikov je usklajena s strehami ostalih objektov na parceli in hiš tega kraja. Transparentne steklene površine na čelih hiše so v višini mansardnega dela senčene s trapeznimi letvami iz impregniranega smrekovega lesa, s katerim pa so prav tako izvedene stene nadstrešnice za avtomobile…..

Na en hladen pomladanski dan smo povprašali lastnika, kako je zadovoljen s svojo Vita Novo, in nam je rekel: »Včeraj zvečer sem samo sedel v dnevni sobi in užival, ko sem opazoval dež in naravo ob svojem domu.«

Zaradi organizacije dneva odprtih vrat, vas naprošamo, da svoj prihod najavite na telefonsko številko 02 788 93 21 ali po elektronski pošti na info@kager.si, kjer vam bomo podali točen hišni naslov in vam odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

Z veseljem vas pričakujemo in delimo ta dan z vami!

EKIPA KAGER HIŠE

Zaupajte nam vaše želje!