April 17, 2013 Andrej Pulko

V četrtek, 18.4., bodo Živa Gajšek, Helenca Kerin in Mojca Kac, absolventke magistrskega studijskega programa Arhitektura na FG UM, na večeru Pecha Kucha predstavile projekt Black Box.

Black Box je prvonagrajeni projekt internega študentskega natečaja zaključnega letnika podiplomskega programa Arhitektura v šolskem letu 2011/2012, ki je nastal mentorstvom gostujočega predavatelja Wernerja Nussmuellerja iz Gradca in asistentke Nataše Šprah Horvat v zaključnem seminarju “Trajnostna stavba”, ki ga koordinira izr.prof.dr. Metka Sitar.

Zasnovan je bil kot minimalna samooskrbna enota z jasnim sporočilom, da za bivanje ni potrebno veliko prostora. Poleg dobrega izkoristka prostora in multifunkcionalne opreme je zanj značilen odnos zasebnega minimalnega bivališča z javnim/urbanim prostorom, v katerem objekt postane oglasna tabla mesta.

Postavitev objekta pred Prvo gimnazijo v Mariboru v oktobru 2012 so v okviru sklopa Življenje na dotik Evropske prestolnice kulture omogočili tudi številni sponzorji, med katerimi sta bila glavna Mayr Melnhof Holz Holding AG in Kager-Hiša d.o.o.

Pecha Kucha je način prezentacije, pri kateri se prikaže 20 podob (diapozitivov), vsako za 20 sekund. Pobudnik Pecha Kucha akcije, ki zdaj poteka že v več kot 600 mestih po svetu, je Klein Dytham Architecture iz Tokya. Predstavitve so ponavadi iz področij umetnosti, oblikovanja, arhitekture, fotografije, kreativnih industrij in drugih. V Mariboru bo večer Pecha Kucha potekal že enajstič, tokrat v The Living Room na Glavnem trgu 8 v Mariboru. Začel se bo 18.4. ob 20.20.

blackbox_01

,

Zaupajte nam vaše želje!